Voiko päihteidenkäytön lopettamista verrata painonhallintaan?

Olen tähän asti sanonut, että yhtäläisyyksiä ei juurikaan ole. Vähentäminen ei ole ratkaisu silloin, kun kyseessä on riippuvuussairaus. Silloin ongelmana on juuri se, että kohtuukäyttö ei ole mahdollista aivojen vaatiessa lisää. Mielikuva on helposti myös se, että painonhallinnan kanssa kamppaileva ihminen ei koskaan laiminlöisi perhettään tai työtehtäviään, mutta kun muistelen rehellisesti aikaa, jolloin sairastin syömishäiriötä, niin olin täysi hirviö. Sairaus hallitsi elämääni.

Kiinnitit ehkä huomiota otsikossa sanoihin lopettaminen ja hallinta. Voisimme puhua kummassakin tapauksessa elämänlaadun hallitsemisesta tai haitallisten tapojen lopettamisesta.

Yhtäläisyyksiä taitaa löytyä sittenkin?

Onneksi seitsemän päivän pikadieetit alkavat olla pois muodista niin kuin toivottavasti pian myös tipaton tammikuu. Herkkulakon seuraus on usein paluu vanhoihin tottumuksiin. En usko kenenkään haluavan kiduttaa itseään, joten kokonaisvaltainen elämänmuutos on näissä kummassakin asiassa se parempi vaihtoehto.

Tässä kohtaa kirjoitustani ajattelet varmasti: ”Mutta kun syömistä ei voi lopettaa kokonaan!”. Se on huono argumentti, sillä ei voi juomistakaan. Vain alkoholipitoisten juomien on siirryttävä syrjään ja voit kohottaa maljan miljoonilla muilla vaihtoehdoilla. Samalla tavalla painonhallinnassa on suotavaa jättää huonolaatuinen ravinto pois ja panostaa kokonaisvaltaisesti niihin miljooniin vaihtoehtoihin, jotka ovat sinulle hyväksi ja tekevät elämänlaadustasi parempaa.

Kaiken avain on tahto pitää huolta omasta itsestään. Onneksi sen ei tarvitse olla kidutusta, vaan tapojen muuttaminen tuottaa huomattavasti enemmän iloa, energiaa sekä mielenrauhaa kuin taistelu paaston ja ahmimisen kierteessä. Kaiken mitä syömme ja juomme, tulisi olla rakkaudenosoitus kehoamme kohtaan. Sinä ansaitset vain parasta!

Lähde mukaan verkkovalmennukseen