Voiko etätyö laukaista alkoholismin?

Silloin kun itse sairastin aktiivisesti päihderiippuvuutta, oli käyttäytymiselleni aina monta syytä. Ainakin omasta mielestäni ja minähän olin keittiöpsykologian lahja maailmalle. Join, koska olin stressaantunut. Mikä loistava syy, koska samalla voi korostaa omaa ahkeruuttaan ja tunnollisuuttaan. Join, koska olin surullinen. Suru voi iskeä hallitsemattomasti ja se on aina kohtuuttoman epäreilua, joten se jos joku on oikeutus muutamaan lasilliseen tai jopa pullolliseen. Join, koska olin iloinen. Eikös ilo ole se, johon tavallisesti kuuluukin  ottaa. Ilohan aivan pakottaa juomaan!

Etätyö tarjoaa päihderiippuvaiselle lukuisia mahdollisuuksia oikeuttaa arkisenkin alkoholin tai muun päihteen kulutuksen. Ensinnäkin etätyö on raskasta ja sen uuvuttavuudesta puhutaan koko ajan mediassakin. Pandemia-aika ylipäätään on kuormittavaa eli ehkä siinä voi ryypyn ottaa ihan vain henkistä hyvinvointiaan ylläpitääkseen. Silloin kun sietokyky on jo kehittynyt teinin elimistöä vahvemmaksi, on ihminen työkykyinen viinipullollisenkin jälkeen. Oikeastaan silloin vasta päihderiippuvainen alkaa päästä vauhtiin. Ristiriitainen tosiasia on, että viinin ja viinan voimalla on kirjoitettu graduja, väikkäreitä ja pysytty hereillä videokokouksissa aikavyöhykkeiltä toiselle. 

Voiko siis työskentely etänä olla laukaiseva tekijä alkoholismille? Silloin kun puhumme alkoholismista eli päihderiippuvuudesta, on sille aina vain kaksi perimmäistä syytä: perinnöllisyys ja päihde. Tavallisesti ajatus viinipullollisesta ja työrupeamasta kuulostaisi enemmänkin haasteelliselta kuin tsemppaavalta. Kummalta se sinusta tuntuu?

Kaiken keskiössä onkin rajanveto siitä, hallitseeko päihde sinua vai oletko sinä oman elämäsi pomo. Vähän niin kuin hevonen juoksee porkkanan perässä, voi riippuvainen uurastaa pitkää työvuoroa palkinto mielessään. Sen voimalla saa aikaan ihmeitä. Onko sinulla tapana palkita itseäsi alkoholilla? Miltä sinusta tuntuisi, jos palkinto olisikin jokin muu?

Ei siis voida sanoa, että etätyö olisi syy alkoholismille, mutta se on loista väline itsepetokselle. Eristäytyminen koettelee meitä henkisesti, sitä ei voi kiistää. Siksi onkin tärkeää saada itselleen oikeita ystäviä, koska riippuvuus päihteeseen imee lopulta kaikki voimat sinusta sekä läheisistäsi. 

Onneksi voin todeta jokaiselle, joka kamppailee päihdeasioiden kanssa, että et todellakaan ole yksin, vaikka usein siltä tuntuukin. Juuri etätyöt antavat sairastuneelle loistavan tilaisuuden käpertyä omaan surkeuteensa neljän seinän sisään. Meitä on kuitenkin paljon. Myös meitä toipuneita, jotka olemme saaneet aidon elämämme takaisin.

Tutustu Oma Tarinan tarjontaan