Suurkulutusta vai riippuvuutta?

Olen huomannut luennoillani, että yksi kysymys toistuu aina:

Mikä on suurkulutuksen ja riippuvuuden ero?

Usein terveystarkastuksissa kysytään alkoholimääristä. Monella suurkuluttajalla nämä ylittyvät merkittävästi. Niin sanottu ”illallinen pitkän kaavan mukaan” saattaa sisältää alkoholia huomattavasti suositeltuja kerta-annoksia enemmän. 

Henkilö, joka nauttii alkoholia suuria määriä ei välttämättä ole sairastunut riippuvuussairauteen. Hän hallitsee juomisen aloittamisen ja lopettamisen. Tällaisen henkilön persoonallisuus ei myöskään muutu hänen päihtyessään, eikä hän kärsi jälkikäteen kohtuuttomasta ahdistuksesta tai masennuksesta. Hänellä ei ole tarvetta krapularyypylle eikä hänen tarvitse salailla toimiaan. Mikäli hän joutuu syömään esim. panacodia selkäkipuun, hän pystyy lopettamaan käytön vaivan helpotettua eikä kipulääkettä tarvitse kompensoida muilla keskushermostoon vaikuttavilla päihteillä. Suurkuluttaja osaa pitää hauskaa myös ilman päihteitä, eikä päihteettömyys tee hänestä kireää ja poissaolevaa.

Päihderiippuvainen kokee pakotetun kuivilla olon ahdistavana eikä hän pysty olemaan läsnä ilman päihdettä. Riippuvuus oireilee usein juuri silloin, kun päihde on käyttäjältään kielletty muuten kuin vilpittömästä halusta luopua siitä. Käytön jälkeen riippuvainen kompensoi vieroitusoireita joko tasoittavalla ryypyllä tai toisella keskushermostoon vaikuttavalla päihteellä. Hän ei hallitse aloitusta eikä lopetusta, vaan päihde hallitsee häntä. Päihderiippuvuuden diagnosoinnissa on turhaa katsoa pelkkiä määriä, sillä suurkuluttajan käyttömäärät voivat olla paljon suuremmat kuin alkoholistin.

Sen sijaan, että laskisit paljonko päihdettä kuluu voit pohtia seuraavaa; Hallitsenko päihteenkäytön aloituksen ja lopetuksen? Mitkä ovat päihtymisen yleisimmät seuraamukset? Onko minulle huomautettu siitä?

Jokainen päihderiippuvainen osaa olla myös kohtuukäyttäjä tai suurkuluttaja hetkellisesti. Tämä usein antaa kuvitelman, että kohtuukäyttäjäksi kykenisi tahdon voimalla. Ikävä kyllä, tässä asiassa voimakas tahto koituu vain sairauden etenemiseksi. Ole siis jälleen kerran rehellinen.