Miksi tipaton tammikuu ei kannata?

Muistan erityisen hyvin kesän,  jolloin päätin lopettaa alkoholinkäytön. Olin täynnä päättäväisyyttä ja tarmoa. Meidät suomalaiset on kasvatettu siihen, että sisulla pääsee läpi harmaimman kiven ja kunhan vain olisin tarpeeksi sitkeä niin…

Elämästäni ei tullut yhtään sen parempaa. Ulospäin kiillotin olemustani; olisi näytettävä muille, että minä voin käsittämättömän hyvin. Minä todella halusin voida hyvin. Mitä enemmän kuitenkin yritin, sitä enemmän aloin horjua. Eikö tipattomuus sopinutkaan minulle? Minustahan tuli aivan sekopää ilman alkoholia.

Niin kauan kuin päihderiippuvuus on aktiivisena, ei pelkkä tipattomuus ole ratkaisu. Tämä kuulostaa hyvin ristiriitaiselta. Tipattomuus aiheuttaa hermostuneisuutta, paniikkikohtauksia, huimausta, pakokauhua, toivottomuutta… Lista on loputon. En tuolloin voinut ymmärtää, mistä oli kyse. Suomalainen sisuni oli kääntynyt pahimmaksi vihollisekseni.

Lopulta minun oli oivallettava, että tipattomuus yksinään ei ole päihderiippuvuuden hoitoa, vaan minun täytyi lopettaa suorittaminen ja oppia olemaan armollinen itselleni. Minun oli opittava rakastamaan itseäni kaiken tapahtuneen jälkeen. Olin siihen asti hokenut, että vain kova työ palkitaan, mutta elämäni helpottui, kun uskalsin levätä, syödä ja olla ruoskimatta itseäni.

Tipaton tammikuu ei ole siis saavutus. Mikäli olet alkoholin kohtuukäyttäjä, ei elimistösi tarvitse tipatonta kuukautta. Alkoholin suurkuluttajana voit vähentää alkoholinkäyttöä pitkällä tähtäimellä. Päihderiippuvainen ei kuitenkaan kykene vähentämään ja kokonaisvaltainen elämänmuutos kannattaa tehdä huolella itseään rakastaen. Raitis elämäntapa on tehnyt elämästäni huomattavasti huolettomampaa ja vaikka en käytä päihteitä koen, että en ole joutunut luopumaan mistään. 

Mieti siis: minkä takia haluaisit pitää tipattoman tammikuun, jos sellaista suunnittelet? Yritätkö lunastaa sillä luvan juoda helmikuusta eteenpäin koko loppuvuoden? Mitä tapahtuu helmikuun ensimmäinen päivä? Suorituskeskeisen tammikuun sijaan, ehdotan paremman loppuelämän aloittamista jo tänään. Jouluaika on loistava aloitus armollisemmalle elämäntavalle, jossa sinä pidät huolta itsestäsi.